Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


Lana Del Ray

2012.09.30

Lana Del Rey az amerikai Elisabeth Grant (született: 1986. június 21., New York) énekes-dalszövegíró művészneve, a néhai hollywoodi színésznő Lana Turner és Ford Motor Company brazil gyártású Ford Del Ray típusának nevéből.

Művészneve

Lana Del Rey az amszterdami Paradiso színpadán 2011. november 10-én

Miután a Lizzy Grant név alatt megjelent album mérsékelt érdeklődést keltett, támogatói javasolták, hogy jobban csengő, a dalokban is gyakran felidézett retrós hatású filmes világot idéző művésznevet vegyen fel. A Lana név tiszteletadás a néhai hollywoodi Lana Turner színésznőnek, míg a Del Rey a Ford Motor Company egyik, 1981 és 1991 között Brazíliában gyártott, és kedvelt típusának kellőképpen érdekesen hangzó neve. Grant azt szerette volna, hogy a név az együttese neve legyen, de a zenésztársai és a marketingesek egyetértettek abban, hogy a művésznév őt magát, az énekest kell jelentse.A névváltoztatást az énekesnő útját egyengető „jogászok és marketingesek” – akiknek kilétét a művésznő az interjúkban gondosan elkerüli– javasolták.


Családi háttere és zenei fejlődése

Rob Grant internetes domain befektető vállalkozó és milliomos leányaként 1986. június 21-én, New Yorkban született, majd a New York állambeli Lake Placidben élt hosszabb ideig. Gyermekkorában nem sok könnyűzenét hallgatott, inkább filmek érdekelték, majd 11 éves korától templomi kórusban énekelt. Az írás is egészen fiatal korától kezdve meghatározó volt az életében. Középiskolás korában a pop és a techno volt a zenei közege, de egy tanára, Mr. Campbell, aki azóta is jó barátja, megismertette a hiphoppal és más stílusokkal is, és rávezette, hogy minden irányzatban van értékes zene. Ebben az időszakban a legnagyobb hatással Kurt Cobain, és a Nirvana, mint „első szerelem” voltak rá hatással, de ezek mellett fontos kedvelte Britney Spears, Bruce Springsteen, Elvis Presley zenéjét is. Utóbbi Cobainhez hasonlóan mély nyomot hagyott zenei ízlésén. Thomas Newman amerikai szépséghez írt zenéjét különösen kedveli megnyugtató hatása miatt.

Alabamától Floridáig több helyen is élt. Az első, lemezkiadótól származó bevételéből egy időt csak magára támaszkodva, egy New Yersey-i lakókocsiparkban töltött – ez az állítás egyike azoknak, amik az énekesnő körüli vitákat táplálják.

Lana Del Rey számaiban egyfajta sötét, az ötvenes és hatvanas évek filmes világát, és kis mértékben a film noire-t idéző hangulat jellemző, amelyet gyakran egészít ki a szövegek hasonló mondanivalója.

Stílusa

Az énekesnő stílusát az indie rock és a pop között szokták meghatározni, de számos stílus hatása érvényesül dalaiban a rock and rolltól a surf rockon és a hihopon keresztül a keményebb hangzású zenékig. Saját magát egy interjúban tréfásan „gangster Nancy Sinatra” jelzővel illette, amit a sajtó azonban komolyan vett.Zenei stílusa nehezen meghatározható, sok forrásból merít, de az indie rockhoz áll legközelebb. Énekstílusa sokoldalúan alkalmazkodik a zenéhez, gyakran érezhetőek rajta a kedvenceinek hatásai. Összhatásában a törékeny baba és az öntudatos, számító wamp egyaránt jelen van – „Lolita ott rekedt a motorháztető alatt” – ahogy saját magát jellemezte.A legnagyobb hatást Kurt Cobain és a Nirvana, Elvis, a Flamingos és a Van Halen gyakorolták rá, de a különböző interjúkban számos más nagy előadót is megemlített már.Soha nem tanult énekelni, de iskolai vagy templomi kórusokban mindig is énekelt. Táncstílusát hawaii alapokra építette fel, Snoop Doggal és hiphoppal, no meg „ahogy jön” egyéni elemekkel tette sajátossá.

Lemezek

Első kislemezét 2008-ban adta ki, még Lizzy Grant néven, rajta a Kill Kill című számmal, amely nem csak címében, de hangvételében is Quentin Tarantino Kill Bill című filmjét idézte. Első „nagylemeze” egy New York-i kiadónál, a 5 Points Recordsnál jelent meg Lana Del Ray (sic!) címmel, 2009 februárjában (más forrás szerint 2010 januárjában). A lemez producere David Kahne volt, aki – többek között –Paul Mccaertnyval és a The Strokes-szal is dolgozott együtt. A lemezt az Egyesült Államokban kizárólag az iTunes-on keresztül lehetett megvásárolni. Az anyagot később, 2011-ben visszavonta, hogy saját nyilatkozata szerint azért, hogy az érdeklődést a készülő második lemezre irányítsa. Második albuma Born to Die címmel jelent meg 2012. január 27-én. A lemez listavezető lett többek közt az Egyesült Királyságban, Ausztráliában, Németországban és Franciaországban is. A korongról eddig két kislemez jelent meg, a Video Games és a címadó dal, a Born to Die.

Zenei videói

Zenei videóit saját maga vágja és állítja össze, különféle forrásokból gyűjtött super 8-as felvételekből, interneten fellelt és saját videókból és régi filmek részleteiből, ezzel külön jogászgárdának adva munkát, akik a megfelelő szerzői jogi feltételeket biztosítják számára. A videók készítését egyik legkedvesebb hobbijának tartja. Az új nagylemez beharangozójaként 2011. december 27-én megjelent az első professzionális, nagy költségvetésű videója is, a Born to Die, amelyet a francia Yoann Lemoine rendezett. (Ismertebb munkái: Kate Perry Teenage Dream, Mystery Jets Dreaming of Another World.) A Woodkid néven zenéléssel is fogalkozó rendező Lana Del Rey-jel több alkalommal is duettet énekelt: a Video Games mellett Woodkid Iron című számát adták elő.

Forrás: wikipédia